Sot, vihet në pah përmirësimi i jetës së personave me autizëm

Sot (2 prill), shënohet “Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Autizëm”, e organizuar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, që nga viti 2007. Shënimi i kësaj dite ka për qëllim të rrisë ndërgjegjësimin lidhur me çrregullimet e spektrit të autizmit dhe përmirësimin e jetës së atyre që jetojnë me këtë problem, ku vlerësohet se…

Details

Prilli nis me filma të jashtëzakonshëm

Kinematografia, ky art i bërjes së filmave, që filmon histori të ndryshme në mënyrë vizive, vazhdon të kultivohet nga film bërës, të cilët i ofrojnë dashamirëve të filmave, fabula interesante përmes filmave të ndryshëm, që ata i realizojnë. Në listën e mëposhtme, mund të kuptoni se cilët filma të ri, publikohen gjatë javës së ardhshme:…

Details

TechLead(H)er – program për fuqizimin e gruas

Shoqata Profesionale e Informaticientëve të Kosovës (SHPIK), në mesin e shumë trajnimeve që po organizojnë, ka njoftuar edhe për TechLead(H)er, program që është një mundësi e shkëlqyer për gratë dhe vajzat e përfshira në sektorin e Teknologjisë së Informacionit. Për të kuptuar më shumë rreth këtij trajnimi, Radio KFOR-i ka zhvilluar intervistë me Menaxheren e Projekteve në…

Details

“Dita e Gënjeshtrave”, traditë e lezetshme e shakave

Festa e sotme e 1 prillit, ka origjinë pagane e cila shënon ardhjen e pranverës, mirëpo ai që i ka vënë pikën emrit “Dita e gënjeshtrave”, ishte poeti francez Eloy d’Amerval, në vitin 1508. Shënimi i “Ditës së Gënjeshtrave”, shënohet me shaka të ndryshme. Një ndër gënjeshtrat më të përfolura në botë, për këtë ditë,…

Details

Rëndësia e ruajtjes së kopjeve rezervë

‘Dita Botërore e Ruajtjes së Kopjeve Rezervë’ është një ngjarje që festohet çdo vit më 31 mars, për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e ruajtjes së kopjeve rezervë dhe për të mbrojtur trashëgiminë kulturore dhe shkencore të njerëzimit. Ruajtja e kopjeve rezervë është një praktikë e rëndësishme në fushën e bibliotekave, arkivave dhe muzeve. Ato…

Details

Rreziku nga rriqrat ende prezent në vendin tonë

Me fillimin e ngritjes së temperaturave, nga muaji prill deri në muajin shtator, në Kosovë shtohet rreziku i pickimit nga rriqrat. Këto insekte shkaktojnë sëmundjen e etheve hemorragjike ‘Crime Congo’, që ka qenë e pranishme shpesh herë në disa pjesë të vendit. Duke qenë se tashmë kemi hyrë në stinën e Pranverës, për të qenë…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

– Me 31 mars, të vitit 1989, hard/rock bendi Guns N’ Roses, publikuan këngën e tyre të titulluar “Patience”. – Me 31 mars, të vitit 1987, këngëtari Prince, lansoi albumin e nëntë me radhë, të titulluar “Sign o’ the Times”, i cili përmbante edhe tri hitet më të mëdha, si “’If i was Your Girlfriend’,…

Details