KOMF vazhdon me fushatën ‘Komuna ime, e drejta ime sociale’

Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë – KOMF, po vazhdon me fushatën nacionale ‘Komuna ime, e drejta ime sociale’, të cilën e ka nisur më 12 tetor, 2020. Specialistja për monitorim dhe hulumtim në KOMF, Bukurezë Surdulli, për Radio KFOR-in tha se kjo fushatë ka për qëllim vetëdijesimin e mëtejshëm dhe mobilizimin…

Details

‘Dita Botërore e Anestezisëʼ shënohet edhe në Kosovë

Më 16 tetor, të vitit 1846, mjekët në Spitalin e Përgjithshëm në Masaçusets, në Boston, dëshmuan se përmes anestezionit ishte e mundur që pacientët t’i nënshtroheshin një operacioni kirurgjik, pa dhimbje e pa tortura. Për të theksuar rëndësinë e kësaj dite, Radio KFOR-i, mori një prononcim nga anesteziologu në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, z.…

Details

Sot përmbyllet “Forumi për Politika Bujqësore 2020”

Sot më 16 tetor, do të përmbyllet “Forumi për Politika Bujqësore 2020”, i cili ka filluar më 12 tetor. Përgjatë 5 ditëve, forumi i organizuar nga Grupi i Përhershëm i Punës për Zhvillimin Rural Rajonal (SWG) në Evropën Juglindore, pjesëmarrëse ishte edhe Kosova. Radio KFOR ka realizuar një intervistë me Menaxheren e Projektit në SWG,…

Details

Po shënohet sot edhe ‘Dita Botërore e Grave Rurale’

Me një rezolutë të veçantë në vitin 2007, Kombet e Bashkuara kanë njohur kontributin dhe rëndësinë e grave në zonat rurale dhe rolin e tyre jetik në shumë fusha, me rëndësi për mirëqenien e përgjithshme të njerëzve. Gratë rurale luajnë një rol kritik në ekonomitë rurale, marrin pjesë në prodhimin e bimëve dhe kujdesin për…

Details

Vjeshta dhe mundësitë e shumta për aktivitete

“Secili duhet të gjejë kohë që të ulet dhe të shoh gjethet duke rënë’’, kështu ka thënë shkrimtarja amerikane Elizabeth Lawrence, teksa i është referuar bukurisë që ka stina e vjeshtës. E një soditje të natyrës gjithandej Kosovës, mund ta bëni edhe ju përderisa i bëni mirë shëndetit me ecjen.  Klubi Aplin Prishtina (KAP), sjell…

Details

Shënohet sot “Dita Botërore e Larjes së Duarve”

“Dita Botërore e Larjes së Duarve” u organizua për herë të parë me datën 15 tetor, të vitit 2008, nga Organizata e Kombeve të Bashkuara. Motoja e këtij viti është “Higjiena e duarve për të gjithë”, e cila ka qëllim rritjen e ndërgjegjësimit të pastërtisë individuale dhe kolektive. “Pandemia COVID-19 na tregoi edhe një herë…

Details

Studentët sot shënojnë ditën e tyre

Sot, më 15 tetor, shënohet ‘Dita Botërore e Studentëve’, e cila është një festë e diversitetit, kulturave të ndryshme dhe e bashkëpunimit midis studentëve në të gjithë globin. Për të folur për rëndësinë e kësaj dite, Radio KFOR-i, ka kontaktuar dy studente të  Nivelit Master në Fakultetin e Edukimit, Mësimdhënie Lëndore, me Specializim në Biologji,…

Details

Shënohet sot ‘Dita e Sigurisë së Shkopit të Bardhë’

Sot (15 tetor), shënohet ‘Dita e Sigurisë së Shkopit të Bardhë’, e cila është një kremtim kombëtar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që festohet që nga viti 1964. Kjo datë është caktuar për të festuar arritjet e njerëzve të verbër ose me shikim të dobët, përmes simbolit  të rëndësishëm të të verbërve, shkopit të…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 15 tetor të vitit 1973, bashkëthemeluesi i bendit të famshëm Rolling Stones, Keith Richards, u shpall fajtor për trafikim me drogë nga një gjykatë në Francë. Ai u dënua me një vit burgim me kusht dhe një gjobë prej 5 mijë frangash. Atij iu kishte ndaluar hyrja në Francë për dy vitet e ardhshme.…

Details