Sot shënohet “Dita e Kombeve të Bashkuara”

Data e sotme 24 tetor, shënon “Ditën e Kombeve të Bashkuara (KB)”, e cila është festuar që nga viti 1948, duke shënuar përvjetorin e hyrjes në fuqi të “Kartës” së KB, në vitin 1945. Në vitin 1971, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara rekomandoi që kjo ditë të shënohet si ditë zyrtare dhe të…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 24 tetor të vitit 1962, këngëtari amerikan James Brown regjistroi albumin e tij legjendar ‘Live At The Apollo’. Albumi u rendit në pozitën e 24 si një nga albumet më të mira të të gjitha kohërave në revistën ‘The Rolling Stones’. Në po këtë datë, Paul McCartney në vitin 1979 mori një medalje nga…

Details

Mendimi pozitiv, shërim për shpirtin dhe mendjen

“Hyjnorja është brenda jush, ajo është duke rrjedhur dhe vazhdon të marrë frymë përmes jush dhe te ju. Në këtë moment ajo është duke pulsuar në çdo qelizë të trupit tuaj. Mjafton një frymëmarrje e thellë që të filloni të plotësoheni me hyjnoren, të filloni të shëroni jetën tuaj”, janë këto fragmente të shkëputura nga…

Details

Rëndësia e vitaminës D dhe përfitimet e saj

Vitamina D është ndër vitaminat kryesore dhe të domosdoshme për rregullimin e nivelit të kalciumit dhe fosforit në organizmin tonë. Trupi ynë nuk e prodhon vetvetiu këtë vitaminë, ndërsa burimi kryesor i saj janë rrezet e diellit.  Se sa është e rëndësishme kjo vitaminë për organizmin e njeriut, sidomos në stinët me më pak diell, …

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 23 tetor të vitit 1963, Stevie Wonder ishte vetëm 12 vjeçar, kur regjistroi këngën e tij të parë ‘Thank You For Loving Me All The Way’, në bashkëpunim me Funk Brothers. Në këtë datë në vitin 1989, Nirvana mbajti koncertin  e tyre të parë në Evropë, kur u shfaqën në Newcastle’s Riverside Club në…

Details

Shqetësimet rreth gjidhënies në kohë pandemie

Qumështi i gjirit është burimi më i mirë i të ushqyerit, sidomos për foshnjat e porsalindura dhe të gjithë jemi të vetëdijshëm për dobitë e shumta që ofron gji dhënia. Por në mesin e shumë pikëpyetjeve që kemi në raport me pandeminë ‘Covid-19’, padyshim që kemi edhe pyetjen; se a mund të paraqitet ndonjë rrezik…

Details

Fillon fushata ‘Fol me mu’, në mbështetje të shëndetit mendor dhe krijohet platformë për ndihmë

Profesorët dhe studentët e departamentit të Psikologjisë në Universitetit të Prishtinës, me mbështetjen  e Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) në Kosovë dhe Zyrën e Vullnetarëve të Kombeve të Bashkuara (UNV) në Kosovë, kanë lansuar fushatën ‘Fol me mu për shëndetin mendor’. Në komunikatën për media të Programit të Kombeve të Bashkuara për…

Details

Sot nis Festivali shumetnik ‘Mirëdita, Dobar dan’

Sot, më 22 tetor do të nisë edicioni i shtatë me radhë i Festivalit shumetnik ‘Mirëdita, Dobar dan’, i cili do të mbahet në Beograd deri më 24 tetor, 2020. Znj. Kulmita Kajtazi nga Organizata ‘Integra’, për Radio KFOR-in ka bërë të ditur se këtë vit festivali do të jetë më i shkurtë se edicionet…

Details

Dallimet ndëretnike, vlerë e shtuar e një shoqërie!

‘I pasur, apo i varfër, i edukuar apo analfabet, besimtar apo jobesimtar, burrë apo grua – në fund të fundit, të gjithë jemi njësoj dhe të barabartë. Të gjithë ndajmë nevojat themelore për ushqim, strehim, siguri dhe dashuri. Të gjithë aspirojmë lumturinë dhe i shmangemi vuajtjeve. Secili nga ne ka shpresa, shqetësime, frikë dhe ëndrra.…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 22 tetor të vitit 1990, Pearl Jam mbajti koncertin e tyre të parë ndonjëherë në sallën ‘Off Ramp’ në Seattle të Amerikës. Në këtë datë në vitin 2000, George Michael pagoi 1.45 milion dollar, për pianon Steinway në të cilën John Lennon shkroi hitin ‘Imagine’. George Michael deklaroi se kur e di se gishtat…

Details