Shënohet sot ‘Dita e Metrologjisë’

Metrologjia që ndryshe njihet edhe si shkenca e matjes, luan një rol qendror në zbulimin shkencor dhe inovacionit, prodhimin industrial dhe tregtinë ndërkombëtare, në përmirësimin e cilësisë së jetës dhe në mbrojtjen e mjedisit global si dhe në mbrojtjen e konsumatorit. Nga viti 1875, kjo ditë shënohet globalisht me datën e sotme, 20 maj. Rreth…

Details

Bota pa bletë, rrezikon gjithë popullsinë globale

“Dita Botërore e Bletëve” është një kremtim zyrtar i Kombeve të Bashkuara, që mbahet më 20 maj të çdo viti. Qëllimi kryesor i kësaj dite, është të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e bletëve dhe kontributin e tyre në zhvillimin e qëndrueshëm të të gjitha krijesave në Tokë. Për rëndësinë e kësaj dite, Radio KFOR-i kontaktoi…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

– Me datën e sotme 20 maj të vitit 1978, këngëtari Paul McCartney, ishte në pozitën e parë në top listat e këngëve më të mira në Amerikë me këngën ‘With A Little Luck’. – Në vitin 2006 bendi heavy metal ‘Lordi’ nga Finlanda u bënë bendi i parë i këtij zhanri që fitojnë një…

Details

DJ Nikifor, këtë të diel ju argëton në Radio KFOR

Përmes bashkëpunimit në mes të Radio KFOR-it me Rave Live Session dhe Win Music Freedom, çdo të diel, të interesuarit do të kenë mundësi të dëgjojnë muzikë të mirë, të interpretuar nga DJ të njohur nga skena vendore dhe ajo ndërkombëtare. DJ Nikifor, i cili do të ju argëtoj me muzikë këtë javë, drejton emisionin…

Details

Pandemia shtoi edhe më shumë angazhimin e mësimdhënësve ndaj nxënësve

Përveç aspekteve të tjera, pandemia COVID-19 ka prekur edhe sistemin e arsimit, duke ndikuar si në mësimdhënie, mirëpo edhe në mësim nxënie. Rrjedhimisht, kjo situatë po vazhdon të jetë sfiduese edhe për mësimdhënësit, të cilët po vazhdojnë të përshtaten në kushte të ndryshme, të imponuara nga kjo gjendje. Mirënjohës ndaj punës së mësimdhënësve tanë, është…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

– Me datën e sotme 19 maj të vitit 1973, këngëtari Stevie Wonder, arriti në majat e toplistës amerikane ‘Hot 100’, me këngën e tij të titulluar ‘You Are The Sunshine Of My Life’. Kjo këngë ishte pjesë e albumit të tij me titull ‘Talking Book’. – Në këtë datë të vitit 1962, tre muaj…

Details

Përkujtohen ata që humbën jetën nga infeksioni HIV/AIDS

Që nga viti 1983, e diela e tretë e muajit maj, i dedikohet njerëzve që humbën jetën nga HIV/AIDS. Në këtë ditë nderohen edhe ata persona që jetën e tyre ua kushtojnë njerëzve të infektuar me HIV/AIDS, duke ndihmuar edhe mobilizuar komunitetet për solidaritet. Për të ditur se si qëndron Kosova me të prekurit nga…

Details

Promovimi i trashëgimisë kulturore, përmes muzeut

Dita e sotme, 18 Maj, shënon ‘Ditën Ndërkombëtare të Muzeut’, një ditë e cila shënohet që nga viti 1977, nga Këshilli Ndërkombëtar i Muzeve. Për shënimin e kësaj dite, Radio KFOR-i ka biseduar me kustosin në Muzeun e Kosovës, Besnike Rraci Gjikolli: “Në Muzeun Kombëtar të Kosovës, jam e punësuar në sektorin e Etnologjisë, ku…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

– Në datën e sotme 18 maj të vitit 2007, këngëtarja e ndjerë, Amy Winehouse, ishte martuar me aktorin anglez, Blake Fielder, në një ceremoni sekrete në Miami. – Me 18 maj 2011, kënga e shkruar me dorë nga John Lennon ‘Lucy in the Sky with Diamonds’, për bendin The Beatles, u shit për mbi…

Details