Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

Me 26 prill, të vitit 1980, rock bendi amerikan Blondie, arritën që të pozicionohen në pozitën e parë në top listën e këngëve më të mira në Amerikë dhe Angli, me singlin e tyre ‘Call Me’, që ishte edhe kolonë zanore e filmit ku luante Richard Gere ‘American Gigolo’. Kjo këngë u bë edhe kënga…

Details

Malaria, sëmundje që prek miliona persona çdo vit

Malaria është një sëmundje e parandalueshme dhe e trajtueshme, por që vazhdon të ketë një ndikim shkatërrues në shëndetin dhe jetën e njerëzve në mbarë botën. Sipas statistikave të publikuara nga Organizatës Botërore e Shëndetësisë (OBSH), në vitin 2020, u raportuan 241 milionë raste të reja të malaries dhe mbi 600 mijë vdekje, në 85…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

Në prill, të vitit 1994, një gjykatë në Amerikë konstatoi se kënga e Michael Bolton “Love Is a Wonderful Thing”, është vjedhur nga The Isley Brothers, që ishte publikuar në vitin 1966 dhe kishte të njëjtin emër. Bolton u detyrua të paguaj 5.4 milion dollarë dëmshpërblim, që njihet edhe si dënimi më i madh i…

Details

Prilli përmbyllet me filma të shumëpritur

Njësoj siç edhe kishte nisur, muaji prill na befasoi me prodhime të reja filmike, secili më interesant se tjetri, qoftë në përmbajtje apo nga kasta e aktorëve. Në vijim do të mësoni për titujt e filmave premierë si dhe për datat zyrtare të daljes së tyre në kinema: Filmi ‘Firebird’ – Data e publikimit: 29…

Details

Të rejat javore në teknologji

Këtë javë që po e lëmë pas, gjigandi Google ka prezantuar rregulla të reja, kur bëhet fjalë për regjistrimin e thirrjeve zanore. Duke filluar me Android 10, Google ka hequr aftësinë për të regjistruar thirrjet dhe do të zbatojë rregulla të reja për Google Play Store në internet, për të parandaluar që aplikacionet e palëve…

Details

‘Dita e Gjuhës Angleze’, mësoni fakte interesante për gjuhën që flitet nga më shumë se 1.5 miliardë njerëz

Në datën e sotme, 23 prill, besohet që kishte ardhur në jetë, mirëpo datë kjo që edhe kishte ndërruar jetë dramaturgu, poeti dhe njëherit aktori anglez, William Shakespeare, ai që me të drejtë konsiderohet gjerësisht si shkrimtari dhe dramaturgu më i njohur në botë. Për të nderuar veprat e shkrimtarit në fjalë dhe njërën ndër…

Details

Libri, pasuri e mendjes…

Librat konsiderohen urë lidhëse midis së shkuarës dhe së tashmes si dhe ndërmjet brezave dhe kulturave të ndryshme. Dita e sotme, 23 Prill, shënon ‘Ditën Botërore të Librit dhe të Drejtave të Autorit’ dhe synon të promovojë kënaqësinë që na e sjell leximi i librave, mirëpo në këtë ditë gjithashtu autorët festojnë edhe për arritjet…

Details

Dita e gjuhës spanjolle

Data e sotme 23 Prill, shënon ‘Ditën e Gjuhës Spanjolle’, e krijuar nga OKB-ja në vitin 2010, për të kremtuar shumë gjuhësinë, diversitetin kulturor si dhe për të promovuar përdorimin e barabartë të të gjashtë gjuhëve të saj zyrtare të punës, të kësaj organizate. Kjo ditë festohet edhe për gjuhën që ndryshe njihet si gjuha…

Details