Fuqizimi i grave në shoqëri, ende mbetet një sfidë globale

Fuqizimi i grave në shoqëri nënkupton pranimin dhe lejimin e grave të jenë pjesë e vendimmarrjes në asketet shoqërore, politike, kulturore dhe të gjitha sferat tjera. Pabarazitë gjinore janë akoma rrënjësore në çdo shoqëri. Gratë ende përballen me pa barazi të shumta në botë. Fuqizimi i grave bazohet në disa aspekte: të drejtë për të…

Details

Profesori Lul Raka shpallet ‘Evropiani i Vitit 2020’

Profesori i Mikrobiologjisë dhe Kontrollit të Infeksioneve në Universitetin e Prishtinës, Lul Raka, është votuar si ‘Evropiani i Vitit 2020’, çmim që ndahet çdo vit me rastin e Ditës së Evropës nga Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë. Profesor Rakës, çmimi iu nda nga udhëheqësja e Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Nataliya Apostolova, në…

Details

Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë me aktivitete të shumta sot për nder të ‘Ditës së Evropës’

‘Dita e Evropës’ është një festë vjetore e bashkimit dhe paqes në Evropë. Data 9 Maj, shënon përvjetorin e deklaratës historike të ministrit të jashtëm të Francës, Robert Schuman, i cili prezantoi propozimin e tij për krijimin e një Evrope të organizuar, për të ndihmuar në mirëmbajtjen e marrëdhënieve paqësore midis vendeve evropiane. Ky propozim,…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

– Me 9 Maj të vitit 1964, këngëtari Louis Armstrong, ishte në pozitën e parë me këngën e tij ‘Hello Dolly’. Ai ishte artisti më i vjetër që arriti të radhitet vendin e parë në moshën 62 vjeçare.  Rekord të ri vendosi këngëtari 85 vjeçar, Tony Benett në vitin 2011. – Në këtë datë të…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

– Me 8 Maj të vitit 1993, grupi ‘The Backstreet Boys’ performuan për herë të parë në Orlando të Amerikës. – Me datën 8 Maj të vitit 1970, bendi The Beatles, lansuan albumin e tyre ‘Let it be’, në Mbretërinë e Bashkuar. – Në po këtë datë të vitit 1976, grupi ABBA, ishte në pozitën…

Details

Sot shënohet ‘Dita Botërore e Kryqit të Kuq’

‘Dita Botërore e Kryqit të Kuq’ festohet çdo vit, me datën 8 Maj. Në po këtë datë, është edhe përvjetori i lindjes së themeluesit të Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (ICRC) dhe njëherazi, fitues i Çmimit Nobel për Paqe, Henry Dunant, i cili lindi në 8 maj, të vitit 1828. Edhe ‘Kryqi i Kuq…

Details

Fakte interesante në Radio KFOR!

Mësoni më shumë rreth botës së mahnitshme, me fakte interesante për jetën dhe hapësirën të cilat do t’ju mahisin. Radio KFOR-i kohë pas kohe do t’ju ofrojë disa fakte të ndryshme interesante: – A e keni ditur se përse avionët kanë forma të ndryshme hundësh. Sa më e mprehtë të jetë hunda, aq më i…

Details

Çfarë kemi mësuar nga koha e izolimit?

Shfaqja e virusit ‘COVID- 19’, detyroi pothuajse gjithë globin të izolohet, duke u vetë-karantinuar, duke praktikuar distancën sociale dhe duke sakrifikuar lirinë në emër të një të mire të përgjithshme. Të gjithë njerëzit në mbarë botën kanë përzgjedhur metodat e tyre për të kaluar këtë kohë pandemie, si duke u kujdesur për shtëpinë, duke luajtur…

Details