Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 5 janar të vitit 1973, Bruce Springsteen lansoi albumin e tij të parë ‘Greetings from Asbury Park ‘. Albumi u inçizua për një javë dhe Springsteen shiti rreth 25 mijë kopje vetëm në vitin e parë. Në këtë datë në vitin 2015, Taylor Swift ishte në pozitën e parë të albumeve më të mira…

Details

Pushimet dimërore dhe përfitimet e tyre

Gjatë stinës së dimrit, ditët i kemi më të shkurtra dhe reduktimi i dritës së diellit gjatë kësaj stine mund të largojë orët tona biologjike dhe të zvogëlojë nivelet tona të seretoninës, një kimikat i trurit që rregullon disponimin tonë si dhe melatoninës, një kimikat tjetër që rregullon gjumin dhe disponimin tonë. Pas gjithë kësaj,…

Details

Dita Botërore e Alfabetit Braj (Braille)

Çdo vit, me 4 janar shënohet ‘Dita Botërore e Alfabetit Braj’. Kjo ditë shënohet pikërisht në ditëlindjen e shpikësit francez të këtij alfabeti, Louis Braille. Kjo ditë shënohet për të nderuar kontributin e tij për të ndihmuar njerëzit e verbër dhe me shikim të dëmtuar, të lexojnë dhe të shkruajnë si dhe për t’ju ofruar…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 4 janar të vitit 1967, grupi The Doors publikuan albumin e tyre të parë ‘The Doors’. Albumi përmbante super hitin e tyre ‘Light My Fire’. Ky album u inçizua në studion Sunset Sun në Hollywood, vetëm për gjashtë ditë dhe albumi përfshinte biografinë e secilit nga anëtarët e grupit. Në këtë datë të vitit…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 3 janar 47 vjet më parë, Aretha Franklin u bë gruaja e parë pjesë e muzeut të famshëm ‘Rock and Roll Hall of Fame’. Në këtë datë në vitin 1974, Bob Dylan dhe grupi The Band, performuan live për herë të pare, pas një pauze prej më shumë se shtatë vjetësh. Me këtë performancë,…

Details

2021-ta vit i shumë inovacioneve teknologjike

Viti 2021 që e lamë pas, ka qenë një vit i hatashëm teknologjik me shumë inovacione, lehtësime por edhe dështime. Jemi të lumtur që në këtë artikull përmbledhës, fillimisht do të ndajmë me ju një lajm vendor: Nga korriku i vitit 2021, ka filluar edhe faza e tretë e marrëveshjes për shërbimet e rregulluara të…

Details

Fantashkenca, zhanri që udhëton në të ardhmen

“Dita Kombëtare e Fantashkencës” shënohet çdo vit, më 2 janar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por duke parë rëndësinë e fantashkencës, kjo ditë ka filluar të shënohet edhe në vende të tjera. Në fakt, kjo ditë përkon me ditëlindjen e profesorit dhe shkrimtarit të më shumë se 500 veprave në fantashkencë, Isaac Asimov. Fantashkenca…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje

Me 2 janar të vitit 1926, u publikua numri i parë i revistës ‘British Melody Maker’, që njihet si revista më e vjetër në botë dedikuar krejtësisht muzikës. Kjo magazinë u botua deri në vitin 1999 me këtë emër, pastaj u botua me emrin New Musical Express. Në këtë datë të vitit 2005, grupi Green…

Details

2022-ta nis me shumëllojshmëri filmash

Jemi akoma duke i vazhduar festat, ndonëse tashmë kemi hyrë në një Vit të Ri, në vitin 2022, i cili duket se do të jetë mjaft i pasur me filma që pritet të kënaqin shijet e secilit zhanër filmi. Java e parë e muajit janar do të jetë e tillë, sepse do të jepen filmat,…

Details