Dita e sotme vlerëson, mbron dhe promovon trashëgiminë kulturore

Në mbarë botën sot (18 maj), shënohet ‘Dita Ndërkombëtare e Muzeve‘, e cila i dedikohet promovimit të trashëgimisë kulturore, historike dhe artistike të botës. Muzeumet janë vende të veçanta, ku njerëzit mund të eksplorojnë, të mësojnë dhe të lidhen me trashëgiminë e tyre kulturore dhe historike. Kjo ditë gjithashtu promovon bashkëpunimin mes muzeve dhe ndërveprimin…

Details

Rëndësia e telekomunikacionit në shoqërinë e sotme moderne

Çdo vit më 17 maj, shënohet “Dita Botërore e Informacionit dhe Telekomunikacionit”, një ngjarje kjo që synon të rrisë ndërgjegjësimin rreth rëndësisë së telekomunikacionit në shoqërinë moderne. Kjo ditë thekson kontributin dhe arritjet e sektorit të telekomunikacionit në përmirësimin e komunikimit global, përpunimin e informacionit dhe lidhjen mes individëve dhe komuniteteve. Dita e sotme synon…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

– Me 17 maj, të vitit 1975, këngëtari Elton John, u certifikua me çmimin platinium, për shitjet që kaluan mbi 1 milion kopje të albumit të tij, të titulluar ‘Captain Fantastic and The Brown Dirt Cowboy’. – Në këtë datë, të vitit 2015, dueti Twenty One Pilots, lansuan albumin e tyre të katërt me radhë,…

Details

Dita e sotme thekson rëndësinë e përdorimit të dritës natyrale si një burim i jetës dhe zhvillimit

Sot më 16 maj, shënohet ‘Dita Ndërkombëtare e Dritës Natyrale’, një ngjarje që thekson rëndësinë e dritës në jetën tonë të përditshme. Kjo ditë ka një vlerë të veçantë, për të promovuar ndërgjegjësimin rreth energjisë së qëndrueshme, efikasitetit të energjisë dhe dritës së natyrshme. ‘Dita Ndërkombëtare e Dritës’, synon të nxisë përdorimin e dritës natyrale…

Details

Nëse dëshirojmë të krijojmë një botë më të sigurt, paqja duhet të jetë prioritet i përbashkët

Sot (16.05.23), shënohet “Dita Ndërkombëtare e të Jetuarit së Bashku në Paqe”, e cila mëton të promovoj paqen, tolerancën dhe solidaritetin midis kulturave, feve dhe grupeve të ndryshme etnike.  Ishte Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, e cila në vitin 2017, vendosi që data 16 maj të shënojë “Ditën Ndërkombëtare e të Jetuarit së…

Details

Fushata ‘Prishtina një qytet pa barriera’, lehtëson jetën e personave me aftësi të kufizuara

Komuna e Prishtinës ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me Ambasadoren e Vullnetit të Mirë, znj. Elvana Shala, për fushatën 30 ditore ‘Prishtina një qytet pa barriera’. Ky projekt i rëndësishëm pritet ti mundësojë qasje më të lehtë infrastrukturore, personave me aftësi të kufizuar. Rreth rëndësisë së këtij projekti, Radio KFOR-i zhvilloi një bisedë me ambasadoren…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

– Me 16 maj, të vitit 2017, qyteti italian Parma, në nder të këngëtarëve të famshëm që kanë lënë gjurmë në muzikën ndërkombëtare, ka emërtuar disa rrugë me emrat e tyre, si: Elvis Presley, John Lennon, Louis Armstrong dhe Ella Fitzgerald. – Në po këtë datë, të vitit 1983, mbreti i ndjerë i muzikës pop,…

Details

Sot vihet në pah rëndësia e familjes

‘Dita Ndërkombëtare e Familjeve’ e cila shënohet sot (15.05.23), u krijua nga Kombet e Bashkuara në vitin 1993, për të rritur ndërgjegjësimin për problemet me të cilat përballen familjet në mbarë botën dhe për të theksuar rolin e rëndësishëm që kanë familjet në komunitete. “Dita Ndërkombëtare e Familjeve” është një ditë për të festuar të…

Details