Shënohet sot “Dita Ndërkombëtare e Ndërgjegjes”

Ndërgjegjja i ndalon njerëzit të kryejnë krime kundër të tjerëve, prandaj Organizata e Kombeve të Bashkuara, më 19 korrik të vitit 2019, vendosi që data e sotme 5 prilli, të shënoj “Ditën Ndërkombëtare të Ndërgjegjes”. Vlerat thelbësore që qëndrojnë në themel të kësaj dite, përfshijnë paqen, tolerancën, mirëkuptimin, solidaritetin dhe përfshirjen, prandaj edhe udhëheqësit globalë…

Details

Së bashku për veprim ndaj minave!

Shërbimi i Kombeve të Bashkuara për Veprimin ndaj Minave (UNMAS), edhe këtë vit, në ‘Ditën Botërore të Vetëdijesimit ndaj Minave’ e cila shënohet sot (04.04.22), ka për qëllim edukimin dhe shmangien e të rënit viktimë e mjeteve shpërthyese. Rreziqet shpërthyese vrasin dhe plagosin njerëz çdo ditë, pengojnë zhvillimin social dhe ekonomik dhe përfaqësojnë një pengesë…

Details

Në ‘Ditën Ndërkombëtare të Romëve’ organizohet fushata ‘Edit-a-thona’

Më datën 8 prill, në hapësirat e ‘Prishtina Hacerspace’ organizohet fushata ‘Edit-a-thonë’, një ngjarje që përfshin anëtarë të komunitetit rom, të cilët shkruajnë dhe përmirësojnë artikuj mbi komunitetin rom, identitetin, historinë dhe kulturën e tyre, për të luftuar barrierat e paragjykimit dhe diskriminimit me të cilët ky komunitet përballet. Kjo fushatë  ‘Edit-a-thona’, e organizuar nga…

Details

Kujdes nga minat!

Drejtoresha Vendore në ‘Norwegian People’s Aid Kosovo’ (Ndihma e Popullit Norvegjez) Departamenti për Veprim ndaj Minave dhe Çarmatim, Vanja Sikirica, në një intervistë dhënë Radio KFOR-it, tregoi se cili është roli dhe qëllimi i ‘Norwegian People’s Aid’ në Kosovë: “Objektivi i ‘Norwegian People’s Aid’ (NPA) në Kosovë është të sigurojë që rreziku nga mbetjet e…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

Me datën 4 prill, të vitit 1982, kënga ‘Layla’ e interpretuar nga Erica Clapton, ishte radhitur në pozitën e parë në top listat britanike.  Kënga ‘Layla’, konsiderohet si kënga më e mirë e dashurisë e zhanrit rock, në historinë e muzikës. Në të vitin 2003, këngëtari i zhanrit rap 50 Cent, ishte këngëtari më i…

Details

Të rejat javore në teknologji

Java teknologjike këtë herë filloi me lajmin për reduktim të prodhimit. Është gjigandi Apple i cili po redukton prodhimin e modelit të ri buxhetor ‘iPhone SE’, për shkak të kërkesës së ulët. Kompania thuhet se u ka kërkuar furnizuesve të reduktojnë prodhimin e ‘iPhone SE’, e bashkë me këtë bëhet e ditur se gjigandi reduktoi…

Details

Në këtë datë, në muzikë veçojmë këto ngjarje…

Në vitin 1960, mbreti i muzikës rock’n’ roll, Elvis Presley kishte publikuar albumin e tij ‘Its now or never’, që u shit në mbi 20 milion kopje në gjithë botën. Me datën 3 prill, të vitit 2011, këngëtarja Adele, arriti që të thyej rekord për qëndrim të gjatë apo me  javë të tëra, në top…

Details

Shënohet sot ‘Dita Botërore e Autizmit’

Me temën “Arsim cilësor gjithëpërfshirës për të gjithë”, sot (02 prill), e gjithë bota kthejnë sytë në drejtim të personave autik, në ‘Ditën Botërore të Autizmit’, me qëllim të rritjes së ndërgjegjësimit të popullatës rreth këtij çrregullimi bioneurologjik të trurit. Kujtojmë se qasja në arsim që u lehtësua për vite me radhë, veçanërisht për personat…

Details

Libri, bota e pafundme e njohurive dhe imagjinatës

Letërsia dhe librat në përgjithësi, na dhurojnë njohuri të panumërta dhe pasurojnë botën tonë imagjinare, nëpërmes titujve të shumtë që botohen nga letërsia botërore dhe vendore. Leximi përveç përfitimeve të shumta që sjellë nga ana profesionale, na ndihmon që të shohim botën në perspektiva të ndryshme. Sot me 2 prill, bota shënon ‘Ditën Ndërkombëtare të…

Details