Plastika, një nga ndotësit kryesor të ambientit

Çdo vit, rreth 500 miliardë qese plastike përdoren në mbarë botën. Vetëm gjatë dhjetë viteve të fundit, në bot janë prodhuar më shumë plastikë sesa përgjatë gjithë shekullit të kaluar. Plastika është një nga shkaktarët kryesor të ndotjes së ambientit por edhe të ekosistemit. Rreth 9 milion ton mbetje plastike, çdo vit përfundon në oqeane,…

Çfarë është ‘E hëna blu’?!

Dita e sotme njihet ndryshe edhe si ‘E hëna Blu’, që zakonisht i bie të hënën e tretë të muajit janar të çdo viti dhe njihet si ‘Dita më dëshpëruese e vitit’. Sipas studiuesve, kjo ditë përfshin faktorë të ndryshëm, si distancën nga Krishtlindjet deri tek nata e Vitit të Ri, e deri tek niveli…

Kurseni energjinë elektrike, duke respektuar këto këshilla

Kompania Kosovare për Distribuim të Energjisë Elektrike KEDS, në vazhdimësi po u bënë thirrje të gjithëve për kursim të energjisë elektrike, sidomos gjatë stinës së dimrit. Në një bisedë për Radio KFOR-in, zëdhënësi i KEDS-it, z. Viktor Buxhala, ndau disa këshilla se si mund të kursejmë energjinë elektrike në shtëpitë tona dhe se cilat janë…

Premierat filmike të javës së ardhshme

Java që vjen, do të vijojë me filma të rinj, me kastë fantastike aktorësh, të cilët do të publikohen premiera nëpër kinema në 2 data të ndryshme të javës së ardhshme, disa do të publikohen me 17 janar dhe disa të tjerë me datën 20, të këtij muaji. Më poshtë lajmit mund të njiheni me…

Një ditë në kalendar edhe për borën

Sot (15.01.23), shënohet ‘Dita Botërore e Borës’, e cila ka për qëllim që të inkurajojë familjet që të krijojnë kujtime të qëndrueshme me fëmijët e tyre si dhe tu ofrojë fëmijëve përvoja me sporte të ndryshme dimërore. Kjo ditë shënohet çdo vit, në të dielën e tretë të muajit janar, e krijuar nga Federata Ndërkombëtare…

Të rejat javore në teknologji

Përmbledhjen javore në teknologji e fillojmë me lajmin se telefonat Android, do të vijnë me lidhje satelitore. Këtë e mundëson bashkëpunimi në mes të kompanisë globale të komunikimeve satelitore Iridium dhe gjigantit të çipave Qualcomm. Me këta telefona, në vendet ku nuk ka mbulim celular, telefonat mund të lidhen me satelitë kalimtarë për të dërguar…

Promovim për zhvillimin e logjikës

Aftësia për të menduar, është një nga tiparet më përcaktuese të njerëzimit. Në kultura të ndryshme, përkufizimi i njerëzimit lidhet me koncepte të tilla, si: vetëdija, njohuria dhe arsyeja. Logjika, si hulumtim mbi parimet e arsyetimit, është studiuar nga shumë qytetërime gjatë historisë dhe që nga formulimet e saj më të hershme, ku ka luajtur…

Këngët premierë, në Radio KFOR

Edhe kjo javë ishte e pasur me këngë të reja në Radio KFOR. Disa nga këto këngë i kemi shkëputur nga fonoteka jonë, ku më poshtë lajmit ju mund të gjeni disa nga premierat e kësaj jave, të cilat mund ti dëgjoni në Radio KFOR: Alok & James Arthur – Work With My Love Andy…