Dobitë e mjaltit dhe vitaminës C

Veçanërisht gjatë sezonës se dimrit dhe në këtë kohë pandemie, vitamina C është shumë e rëndësishme për mbrojtjen e organizmit, pasi ndikon në rritjen e prodhimit të qelizave të bardha, për të mbajtur në gjendje të mirë enët e gjakut, nevojitet për absorbimin e hekurit nga organizmi si dhe rikuperimin e shpejtë në rast sëmundje. Vitamina…

Brukseli, kryeqytet i Belgjikës dhe vendi ku u krijuan patatinat e njohura “french-fries”

Brukseli, kryeqyteti i Belgjikës, është i njohur për shumë gjëra, si për politikë, histori, arkitekturë dhe kuzhinën e saj të pasur… Është e lehtë të magjepsesh nga kultura dhe bukuria e këtij qyteti edhe pse relativisht i vogël. Brukseli është kryeqyteti politik i Evropës dhe është shtëpia e 40,000 punonjësve të Bashkimit Evropian dhe 4,000…

Sot shënohet “Dita e Kombeve të Bashkuara”

Data e sotme 24 tetor, shënon “Ditën e Kombeve të Bashkuara (KB)”, e cila është festuar që nga viti 1948, duke shënuar përvjetorin e hyrjes në fuqi të “Kartës” së KB, në vitin 1945. Në vitin 1971, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara rekomandoi që kjo ditë të shënohet si ditë zyrtare dhe të…

Mendimi pozitiv, shërim për shpirtin dhe mendjen

“Hyjnorja është brenda jush, ajo është duke rrjedhur dhe vazhdon të marrë frymë përmes jush dhe te ju. Në këtë moment ajo është duke pulsuar në çdo qelizë të trupit tuaj. Mjafton një frymëmarrje e thellë që të filloni të plotësoheni me hyjnoren, të filloni të shëroni jetën tuaj”, janë këto fragmente të shkëputura nga…

Rëndësia e vitaminës D dhe përfitimet e saj

Vitamina D është ndër vitaminat kryesore dhe të domosdoshme për rregullimin e nivelit të kalciumit dhe fosforit në organizmin tonë. Trupi ynë nuk e prodhon vetvetiu këtë vitaminë, ndërsa burimi kryesor i saj janë rrezet e diellit.  Se sa është e rëndësishme kjo vitaminë për organizmin e njeriut, sidomos në stinët me më pak diell, …

Shqetësimet rreth gjidhënies në kohë pandemie

Qumështi i gjirit është burimi më i mirë i të ushqyerit, sidomos për foshnjat e porsalindura dhe të gjithë jemi të vetëdijshëm për dobitë e shumta që ofron gji dhënia. Por në mesin e shumë pikëpyetjeve që kemi në raport me pandeminë ‘Covid-19’, padyshim që kemi edhe pyetjen; se a mund të paraqitet ndonjë rrezik…

Fillon fushata ‘Fol me mu’, në mbështetje të shëndetit mendor dhe krijohet platformë për ndihmë

Profesorët dhe studentët e departamentit të Psikologjisë në Universitetit të Prishtinës, me mbështetjen  e Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) në Kosovë dhe Zyrën e Vullnetarëve të Kombeve të Bashkuara (UNV) në Kosovë, kanë lansuar fushatën ‘Fol me mu për shëndetin mendor’. Në komunikatën për media të Programit të Kombeve të Bashkuara për…