Shënohet sot “Dita Botërore e Lirisë”

“Dita Botërore e Lirisë” është krijuar në shënim të rënies së “Murit të Berlinit”, muri i cili  u ngrit në vitin 1961 dhe u shemb në vitin 1990. Data e sotme (9 nëntor), nuk ka të bëjë shumë me vetë murin, por më shumë me atë që simbolizonte, rënien dhe fundin e komunizmit në Evropën…

Në Kosovë vazhdojnë aktivitetet në kuadër të ‘Javës së Gjuhës Italiane në Botë’

‘Java e Gjuhës Italiane në Botë’ është një ngjarje kulturore ndërkombëtare, e promovuar nga rrjeti kulturor dhe diplomatik i Italisë për promovimin dhe përhapjen e gjuhës italiane. Në një njoftim për media, bëhet e ditur se në Kosovë, Ambasada e Italisë në Prishtinë dhe Instituti Italian i Kulturës në Tiranë kanë paraparë organizimin e webinareve,…

Inovacionet robotike, kryefjala e javës që po e lëmë pas

Me gjithë situatën e krijuar nga pandemia e CoViD-19, teknologjia nuk ka ndaluar asnjëherë, përkundrazi edhe përgjatë këtyre muajve shpesh jemi befasuar nga inovacionet. Javën që sapo kemi lënë pas, Kina na i prezantoi robotët inteligjentë që po përdoren për të ndihmuar pastruesit e rrugëve të shkarkojnë mbeturinat në Shenzhen, të Kinës. Robotët kanë depozitë…

Shënohet sot “Dita Ndërkombëtare e Radiologjisë”

Data 8 nëntor, njihet ndryshe edhe si “Dita Ndërkombëtare e Radiologjisë”. Ishte viti 1895, kur Wilhelm Conrad Rontgen, zbuloi ekzistimin e rrezeve X. Për të shënuar këtë ditë, Radio KFOR-i kontaktoi, radiologun Ilir Bejta: “Nga viti 1895, trajtimi i sëmundjeve të ndryshme ndryshoi rrënjësisht, prandaj investimi në zhvillimin dhe avancimin e radiologjisë, do të thotë…

Premierat e filmave për muajin nëntor

Si duket gjatë këtij fund viti, do të dëshirojmë të kemi më shumë kohë, për të qëndruar përpara ekraneve televizive apo për të shikuar filmat e shumëpritur, që do të publikohen në SHBA, gjatë muajit nëntor, 2020. Përkundër pandemisë, ky muaj do të jetë përplot premiera filmash mbresëlënës dhe spektakolarë, të zhanreve horror, komedi, aksion,…

Le të bëjmë një shëtitje në Sofje

Një qytet ku do të jetoni me historinë mijëra vjeçare, një qytet me diversitet të lartë kulturor dhe moderne, ky është kryeqyteti i Bullgarisë, Sofja. Ka një histori të pasur, ushqim të mahnitshëm, njerëz të mirë dhe vend miqësor sa i përket buxhetit. Në Sofje jetojnë rreth 1.2 milionë banorë, që e bën kështu edhe…

OJQ ‘Aktiv’ lansojnë fushatën informative “Ju keni të drejtë të dini!”

“Njihuni me të drejtat e juaja!” është një fushatë informuese mbi të drejtat e anëtarëve të komuniteteve jo-shumicë, në kontekstin institucional të Kosovës. Fushata e fundit nga OJQ “Aktiv”, synon t’i njohë anëtarët e komuniteteve jo-shumicë në Kosovë, me të drejtat e tyre të përcaktuara me kornizën kushtetuese. Për të mësuar më shumë rreth kësaj…