Nëntori, muaj i veganëve

Data e sotme 1 nëntor, njihet edhe si ‘Dita e Veganëve’, mirëpo edhe i gjithë muaj nëntor njihet si muaj vegan. Veganët, në të gjithë botën, ushqehen me bimë, si: perime, drithëra, arra dhe fruta, ose ushqime që na vijnë nga bimët. Siç dihet, veganët kurrë nuk konsumojnë mish, e as nuk hanë prodhime që…

Legjenda dhe fakte për festën e Halloween

Sot (31.10.23), në shumicën e vendeve të botës shënohet festa e Halloween-it, emër ky që është interpretim modern i ‘All Hollows’ Eve’ të Irlandës, apo ‘Dita e të Gjithë Shenjtorëve’. Halloween ngërthen në vete shumë gjëra të frikshme, si dita e rikthimit të shpirtrave të vdekur, shtrigave me fshesë, maceve të zeza, errësirës, etj. Kunguj…

Ndikimi i muzikës në jetën tonë

Muzika ka formësuar kulturat dhe shoqëritë në mbarë botën për breza të tërë, ajo ka fuqinë të ndryshojë gjendjen shpirtërore, të ndryshojë perceptimet dhe të frymëzojë ndryshime. Derisa të gjithë kanë një marrëdhënie personale me muzikën, efektet e saj në kulturën përreth nesh, mund të mos jenë menjëherë të dukshme. Ndikimi i muzikës në shoqëri…

Fuqia e ndikimit të internetit në jetën tonë

Më 29 tetor, të vitit 1969, për herë të parë në histori, u transmetua mesazhi i parë elektronik nga studentja, Charley Kline në Universitetin e Kalifornisë, në Los Angeles. Nga ai komunikim, tani që kanë kaluar 50 vite, bota ka ndryshuar plotësisht komunikimin dhe interneti është bërë pjesë e pandashme e jetës së secilit njeri.…

Të rejat javore në teknologji…

Përmbledhjen teknologjike këtë javë, e fillojmë me kompaninë OnePlus, që më në fund ka prezantuar telefonin e parë të palosshëm. Fjala është për OnePlus Open, që është dizajnuar në formë të librit dhe më i përshtatshëm për përdorim. Kur OnePlus Open mbyllet, përdoruesi ka në dispozicion ekranin 6.31 inç, ndërkohë me hapjen e telefonit të…

Ju pret një javë e mbushur me filma premierë

Muaji tetor po përmbyllet me filma të jashtëzakonshëm, për ti lënë hapësirë edhe muajit pasues – nëntorit, ku sërish mirëpresim filma premierë me histori tejet interesante. Në listën e mëposhtme i keni titujt dhe datat e publikimit të tyre: Filmi ‘Rise of the Footsoldier: Vengeance’ – Data e publikimit: 30 tetor Filmi ‘Bloodthirst’ – Data…

Animacioni, ky univers i pakufishëm i imagjinatës

Dita e sotme, 28 tetori, shënon një festë për të përkujtuar ditën kur animacioni u shfaq për herë të parë para shikuesve, për të nderuar lindjen e animacionit dhe shfaqjen e parë publike të imazheve lëvizëse, të projektuara. Ishte data 28 tetor, e vitit 1892, kur në Muzeun ‘Grévin’, të Parisit, z. Charles-Émile Reynaud prezantoi…

Këngët premierë në Radio KFOR

Edhe këtë javë, e premtja vjen me këngë të reja dhe sot, redaktorët e muzikës janë kujdesur që Radio KFOR-i ti ketë në fonotekën e saj  këto premiera botërore. Më poshtë këtij lajmi, mund të gjeni këngët premierë, të publikuara nga artistë të ndryshëm dhe të zhanreve të ndryshme, të cilat mund ti dëgjoni nga…

Rëndësia e ruajtjes së e trashëgimisë kulturore audio-vizuale

Sot, me 27 tetor, bota feston ‘Ditën Botërore të Trashëgimisë Audio-vizuale’, për të theksuar rëndësinë e ruajtjes së materialeve audio-vizuale, që prezantojnë historinë, kulturën dhe identitetin e një vendi. Në vendin tonë, dokumente dhe materiale audio-vizuale, mund ti gjejmë në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës pasi që prodhuesit dhe botuesit e materialeve audio-vizuale njëjtë sikur botuesit…