Degjo Online Mbylle

Radio K4 on Facebook

Our Favourite of the WeekMOVIE BOX

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast


Ëmbëlsohu sot në ‘Ditën Ndërkombëtare të Çokollatës’

13.09.18

Sot festohet ‘Dita Ndërkombëtare e Çokollatës’, e cila cilësohet si një nga ushqimet më të preferuara në botë. Ky ushqim magjik është konsumuar nga njerëzit që nga viti 1900 para erës sonë, është ushqim i qytetërimeve dhe kulturës së Aztec dhe Mayan.
Me Revolucionin Industrial, evropianët çokollatën e kombinuan me qumësht dhe sheqer, ku edhe filloi epoka moderne e çokollatës.

Megjithëse ajo filloi në Amerikë, sot vendi i vogël afrikano-Cote D'Ivoire prodhon 30% të kakaos në botë.

Derisa është një ushqim shumë i këndshëm, nga çokollata marrim edhe shumë përfitime shëndetësore të dëshmuara. Çokollata e errët është një central elektrik i antioksidantëve, të cilat neutralizojnë radikalet e lira të prodhuara nga metabolizmi i yndyrës si dhe përmirëson shëndetin kardiovaskular. Së fundmi, ajo ka qenë e lidhur edhe me lirimin e endorfinave - hormon i ndjenjës së mirë, i cili mund të shpjegojë se pse është kaq i njohur dhe i dashur si një ngritës humori.

Pra, gëzuar ‘Dita Ndërkombëtare e Çokollatës’, ëmbëlsohuni me një kockë çokollatë!Lexo më Shumë