VOC-UP platforma – za lakše učenje jezika

30.03.2018 posted by: RADIOSRB

U okviru prjekta “Promovisanje socijalne integracije i pomirenja na Kosovu”, finansiranog od strane Britanske ambasade u Prištini koji realizuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM), jezička barijera identifikovana je kao jedna od glavnih prepreka za uključivanje manjinskih zajednica u kosovsko društvo. Zato je, kao online kurs za početnike koji sadrži 20 lekcija, osmišljena interaktivna  VOC-UP platforma za učenje albanskog i srpskog jezika. “Mi smo prestavili VOC-UP platformu za učenje

jezika. Ona je spoj rada jezičkih stručnjaka koja će na internetu biti besplatna i dostupna svim korisnicima. Ona će biti dostupna kao sajt za učenje srpskog i albanskog jezika i besplatne Android i IOS aplikacije. Platforma sadrži 20 zanimljivih lekcija koje imaju video i audio materijale, mogućnost da naši korisnici vežbaju, proveravaju svoje znanje, povećavaju obim reči i uopšte napreduju u učenju jezika”, objasnio je Veljko Samardžić iz NVO Centar za socijalnu inicijativu.

Platforma će biti veoma brzo dostupna na sajtu voc-up.com kao i na Google i Apple prodavnicama. Kada budu ispoštovane sve internet procedure i pravila o sertifikaciji i bezbednosti, približno, aplikacija će biti dostupna javnosti krajem aprila, najavljuje Samardžić.

“Smatramo da je krajnje vreme da promenimo pristup učenju jezika. Nikom učenje bilo čega, posebno jezika nije naškodilo. Svako ko živi na Kosovu svakodnevno shvata koje su prednosti znanja jezika. Želimo da na ovaj način mladi ljudi ne samo uče jezik već i da ruše tabue o učenju jezika. Smatramo da učenje jezika ni na koji način ne može doneti ništa loše ljudima koji ga znaju”.

Učesnici ove prezentacije, među kojima su bili zamenik šefa ambasade Britanije u Prištini Tomas Adams, kao i poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović, čvrsto veruju da će učenje jezika drugih zajednica doprineti boljem razumevanju, interakciji i pomirenju.

Brojne su situacije koje dokazuju da je učenje jezika jedini način rešavanja problema komunikacije na Kosovu. Ovo je jedan od prvih koraka u tom smeru, poruka sa ovog skupa je “učite jezik i razumite se”.