"Neprijatelj prelazi zeku" u Soho-u

29.03.2018 posted by: RADIOSRB

Punk rock sastav pod nazivom “Neprijatelj prelazi zeku” je osnovan 2012 godine. To je bend sastavljen od petoro muzičara sa novosadske scene, sa priličnim iskustvom nekih ranijih bendova: Zoran Gagić – vokal, Oliver Popovski – gitara, Stefan Pajević – gitara, Davorin Vrhovac – bas i Miroslav Crveni na bubnjevima.

Potkovani iskustvom i znanjem, ubrzo nakon formiranja benda krenuli su sa snimanjem svojih

pesama i 2013. godine snimili su live demo pod nazivom "Bolje nedeljom" sa 11 pesama, da bi kasnije izdali dva albuma: „Vreme je“ – 2015. i „S naše strane“ – 2017. godine.

Oliver Popovski, gitarista benda „Neprijatelj prelazi zeku“, za Kfor radio priča kako su došli na ideju za naziv.

„Relativnom greškom, tražili smo dosta dugo kako da se zovemo i prva ideja koja se nekako ustalila je bila "Neprijatelj prelazi reku", i na jednoj probi, sasvim slučajno umesto skraćenice NPR ja sam dvaput rekao NPZ, na šta je bubnjar rekao šta ti je NPZ – "Neprijatelj prelazi zeku", i odmah u roku od 10min je smišljen njen logo i jednostvno ostalo je Neprijatelj prelazi zeku.“

Bend svoju muziku opisuju kao autentičan stil aranžmana sa beskompromisnim tekstovima propraćeni brzim ritmovima koju upotpunjuje dinamika bas linije. Ukratko, slušaoca ne ostavlja ravnodušnim.

„Imali smo brojne nastupe, prošle godine je bila i Hrvatska i Slovenija, malo se sad više baziramo na jug. Trebalo bi sada da nastupati u Kruševcu, Nišu, jer smo malo zapostavili taj deo, više smo svirali u Vojvodini, Beogradu, ali evo krenuli smo prema jugu, a cilj nam je i Makedonija. Mi smo koncertni bend, najviše nas ispunjava upravo sviranje i ta putovanja i druženje sa ljudima, ta energija koja izlazi iz naše svirke. Po tome nas barem znaju bar u ovim našim krajevima. Svi su uglavnom rekli da mnogo bolje zvučimo uživo nego na albumima što u principu i volimo da radimo.“

Njihov naredni nastup možete pratiti u petak, 30. marta od 21 sat u Soho baru, što je ujedno i njihov prvi nastup u Mitrovici.