Svetski dan pozorišta

27.03.2018 posted by: RADIOSRB

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine 27. marta se širom sveta obeležava Svetski dan pozorišta. Na taj dan pozorišta u svetu, Nacionalni centri međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje različite pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv

Međunarodnog pozorišnog instituta, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Amatersko pozorište Janićije Popović iz Gračanice je u predhodnom periodu bilo više nego aktivno, a više detalja o njihovom radu u intervjuu za KFOR radio iznosi predstravnik Doma kulture Gračanica, Aleksandar Gudžić.

“Organizovali smo nekoliko humanitarnih predstava za pomoć malom Vasiliju NIkoliću iz Lapljeg Sela i tom prilikom smo prikupili 79 000  dinara. Igrali smo za mališane Šilova, Štrpca i Prilužija luktarsku predstavu ,,Budi to što jesi”, da bi negde vrhunac u predhodnom periodu i kruna bilo učešće na 48. susretu profesionalnih lutkarskih pozorišta u Zrenjaninu gde su članovi amaterskog pozoršita Janićije Popović igrali u čast nagrađenih na tom festivalu. To je jedan od najvećih luktarskih festivala i ti ljudi koji su odlučili da naše pozorište igra na festival, prepoznali su talenat članova ansambla Janićije Popović za lutkarstvo i su nagradili ih, tako da i u budućnosti podržavaju realizaciju njihovog talenta.”

Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962.

Upravo  27. mart odabran je kao idealan datum, jer se još od 1962. pamti kao dan otvaranja Teatra nacija u Parizu.