Kako će Gračanica izgledati u budućnosti?

26.03.2018 posted by: RADIOSRB

Šetališe umesto glavne saobraćajnice, izmeštanje saobraćaja na obilazni put, turistički voz na staroj pruzi, pokrivanje korita reke, više parking mesta, autobuska stanica... Ovakva rešenja studenti arhitekture iz Slovenije i Severne Mitrovice predlažu lokalnim vlastima u Gračanici. „Ovo je tek prva faza rada na urbanizaciji Gračanice. Sledeći korak je izrada izveštaja o onome što smo uradili u ovoj prvoj fazi.

Imali ste prilike da se upoznate sa tim kako ljudi žive i koje su njihove potrebe. Naša omladina je, nažalost, uskraćena za mnogo toga. Mi smo ti koji moramo to da promenimo i damo im pravilne uslove za život i njihov razvoj. Urbanistički plan će dati smernice jedne gradske sredine u budućnosti naše opštine“, reči su gradonačelnika Srđana Popovića.

Mogao se steći utisak da su studenti zajedno sa profesorima veoma ozbiljno pristupili ovom zadatku i za četiri dana, koliko je trajala radionica, uspeli da pronađu rešenja za sve poteškoće sa kojima se svakodnevno susreće stanovništvo, ali i svojim predlozima obogate turističku ponudu ovog mesta.

Implementacijom nekih od datih predloga Gračanica će dobiti urbaniji izgled i, u godinama pred nama ličiti na pravi mali grad. Vreme je!