Promocija knjige “Glas iz peščanika”

05.03.2018 posted by: RADIOSRB

Promocija knjige Branke Kasalović “Glas iz peščanika” 07. marta  u galeriji “Akvarijus” po prvi put biće predstavljena i na Kosovu. Do sada su održane dve promocije u Kragujevcu u SKC-u i kući Đure Jakšića. Branka Kasalović rođena 1971. godine u Mitrovici, diplomirala je na Filološkom fakultetu, na odseku sociologija-filozofija u Prištini. Zaigrana, maštovita, ironična Branka Kasalović, lepotom jezika, pulsira misaonost poetski sažete naracije.

“To je poetska zbirka, Cigoja je  štampa i izdavač. Lirska poezija, kao  što su analitičari primetili ona ima jedan snažan, autentičan pečat  i jasan emotivan naboj. Jedno malo iznenađenje, poeziju retko čitam, ali eto desilo se u nekom trenutku. Verovatno je to i ono što se svidelo kritičarima i onima koji su čitali. Ta neka spontanost, neposrednost i čista  emocija, što je moj neki pečat emocionalnosti, prvo emocionalnost pa onda  misao. Možda se ne uklapa u neke osmonolističke  tokove ali je emocija ona karta na koju igram.”

O poeziji govorćie, Milan Anđelković i Žarko Milenković uz klavirsku  pratnju Dejana Popovića.

Osnovne karakteristike nove knjige Branke Kasalović “Glas iz peščanika” su: snažan individualni pečat iskaza, strasni emotivni naboj, intelektualni angažman i originalna simbolizacija ispevanog u težnji da se životu da dublji smisao kroz umetničku realizaciju čovekove suštine koja ostaje da potvrđuje lepote i patnje ovozemaljskih padova i ushićenja.

Poklonjeno vreme u kom je knjiga nastajala i onaj žar koji je dao kvalitet, potvrda je, da Branka Kasalović nije običan pesnik i da “Glas iz peščanika” (glas koji ne čuje svako) vredi čitati.