Muzika je univerzalni jezik, u muzici nema podela!

02.03.2018 posted by: RADIOSRB

Mitrovica može stati rame uz rame sa Beogradom, Novim Sadom, Sarajevom i Ljubljanom, jer je jedan od pet gradova bivše SFRJ koji je imao svoj Big bend, a ono što je zanimljivo je da su ovaj muzički sastav, od dvadesetak članova, činili srbi, albanci, turci i bošnjaci, što po ko zna koji put dokazuje da je muzika univerzalni jezik, da u muzici nema podela!

O tome kako se rodila ideja da se napravi film o džez orkestru razgovarali smo sa autorkom dokumentarca

„Big bend“, Sanjom Sovrlić.

„Film je rezultat prvobitno jednog članka koji je nosio naziv „Mitrovica muzika kao univerzalni jezik uprkos podelama“. Članak je eto izazvao značajne reakcije, ljudima se svidelo, oni stariji su imali neka sećanja na neka prošla vremena, mladima je to bilo nešto novo, da je takav bend postojao u Mitrovici i onda smo odlučili da i uradimo film.“

Mitrovčanin koji je iznedrio brojne generacije muzičara na Kosovu, maestro ovog benda, jazz gitarista i dirigent, gospodin Petar Rakić, zajedno sa ostalim članovima benda u filmu govori o danima kada je Big bend nastao davne  1979. godine, kao i o zanimljivim putevima kojima su članovi sa raznih strana pristizali i kako su pronalazili svoje mesto u njemu.

„Radnja filma je zapravo priča tih ljudi koji su bili deo Big benda. Oni tokom filma pričaju o nekim svojim iskustvima, anegdotama, i svemu tome šta se dešavalo, kako su funkcionisali. Kako se nije razmišljalo o tome ko kojoj zajednici pripada, nego su jednostavno svi svirali i bilo je bitno da li neko zna da svira ili želi da nauči, a ne to gde pripada i kojoj zajednici pripada.”

Dokumentarni film „Big bend“ će biti prikazan u petak, 2. marta od 20 časova u galeriji Aquarius, i ovo će biti jedinstvena prilika da lično od autorke filma Sanje Sovrlić a ujedno i pojedinih članova velikog Big benda čujete kako je izgledalo snimanje, kakva su iskustva i šta im je sam film doneo.