Galerija „Akvarijus“: „Zemlja jesmo“

27.02.2018 posted by: RADIOSRB

U galeriji „Akvarijus“ u sredu 28. februara 2018. godine, biće odigrana predstava „Zemlja jesmo“, inspirisana životom i stvaralaštvom Desanke Maksimović. Zahvaljujući ovoj predstavi pri galeriji „Akvarijus“ započeo je sa radom i Teatar.

Predstava „Zemlja jesmo“ mitrovačku premijeru je doživela upravo na maloj sceni Teatra u „Akvarijusu“. 

Novo izvođenje predstave „Zemlja jesmo“ razlikuje se u pojedinim segmentima od prethodnog, a pre svega u „razigravanju“ radio-drame na sceni.

Milica Mandić glumica koja igra u ovom komadu za KFOR radio kaže da predstava „Zemlja jesmo“ prikazuje život jedne pesnikinje od rođenja do smrti, i to njenim vlastitim stihovima.

“Priča je o ženama koje se bave umetnošću, odnosno

o ženama uopšte, kako se jedna žena nosi sa nedaćama koje donosi ovaj svet bio on surov ili lep. U komadu  apostrofirano je Desankino suprotstavljanje patrijarhalnim običajima okoline, inercijama svakodnevice i rutini života, kao i njeno, sa jedne strane, ukazivanje na besmisao i strahotne posledice ljudske mržnje, a sa druge strane proslavljanje lepote, plemenitosti, sapatnje i slobodarskih ideala.”

U predstavi, pored mnogih zanimljivih pesničkih tema, posebno mesto zauzima tema ljubavi. Kroz ceo komad provlači se upravo ljubav, kao svetla nit, kao trag suze. Pored ove teme, važno mesto u komadu zauzimaju i teme prolaznosti života, ljudskog stradanja i povratka prirodi kao izvorištu čistote i harmonije.

Komad je tako sklopljen da gledaocu pruža celovit uvid u jednu umetničku i ljudsku biografiju. Priča pesnikinje može da bude priča svakog umetnika ili svakog drugog kreativnog čoveka, bez obzira na to da li ima istu vrstu usuda kao Desanka Maksimović.

U predstavi pored Milice Mandić, igraju još Katarina Jeličić, Dunja Nikolić, Ljubica Radomirović.

Dramsku adaptaciju poezije Desanke Maksimović napravila je Miroslava Mima Janković, a pozorišno izvođenje komada režirao je Dejan Cicmilović.