Putujte, upoznajte nove kulture, stičite nova prijateljstva!

26.02.2018 posted by: RADIOSRB

Iako su volonterske organizacije građana postojale kroz celu istoriju, nevladine organizacije (NVO) dolaze do izražaja tek u poslednje dve decenije, a komisija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) postavila je određene kriterijume za definisanje NVO.

Prema njima NVO  je neprofitna,nekomercijalna, nevladina, pravno registrovana i slaže se sa univerzalnim humanitarnim vrednostima i praksom, dok su druge međunarodne agencije dodale još dodatnih karakteristika, od kojih je najznačajnija da NVO ima kapacitet, što znači da zna kako da napravi plan i da ima resurse da ga implementira, te da je

spremna da bude odgovorna za svoje aktivnosti.

Predstavnik NVO Mlada aktivna Gračanica, Petar Đorđević, za KFOR radio objašnjava zašto je bitno biti deo jednog ovakvog udruženja.

„U suštini je Mlada aktivna Gračanica promenila ceo moj život, ja sam prvi put od kako sam se učlanio u Mladu aktivnu Gračanicu izašao van granica bivše Jugoslavije. Išao sam nekoliko puta za Strazbur, išao sam za Frankfurt, Berlin, Rupin u Nemačkoj, Monpelje u Francuskoj, išao sam za Budimpeštu prošle godine, sada treba da idem za Rumuniju, imamo jednu razmenu gde je Mlada aktivna Gračanica partner. Tako da baš sam dosta proputovao, baš je kvalitetan rad.“

Učlanjenjem u nevladinu organizaciju imate mogućnosti da unapredite svoje znanje, putujete svetom, ali i usavršite jezike koji će vam pomoći pri razvoju karijere.

„Kroz Mladu aktivnu Gračanicu, ja sam mnoge svoje veštine unapredio, i da ono što sam na fakultetu učio nikad ne bih mogao da upotrebim u životu. Kroz Mladu aktivnu Gračanicu sam naučio mnogo korisnijih stvari. Po prvi put sam za dve godine naučio engleski, i podigao jako, na jako visok nivo, a kroz školovanje sam 10 godina učio engleski i nisam ga poznavao i dalje“, dodaje Petar i naš razgovor završava porukom za sve vas koji želite da putujete, upoznajete nove kulture i stičete nova prijateljstva, obavezno se priključite nekoj NVO.