Škola fudbala i još ponešto...

23.02.2018 posted by: RADIOSRB

Sportska disciplina i odgovornost, ali i međusobno poštovanje i saradnja su samo neke od vrednosti koje se, pored fudbala, uče u školi fudbala „28. Jun“ iz Gračanice.

Predsednik, a ujedno i trener u ovoj školi Ljuba Đekić, i dvojica malih polaznika, Matija i Ilija, bili su gosti radija KFOR gde su nam pojasnili šta znači biti deo

sportskog kolektiva od malih nogu.

Kako se postaje fudbalski trener, ali i o prvih godinu dana rada ove fudbaske škole Ljuba kaže sledeće:

„Potrebno je dosta volje, rada i odricanja, ali i fudbasko znanje da biste uopšte mogli da se bavite ovim poslom! Svakako, morate da volite i rad sa decom. Takođe, 1. februara smo proslavili prvi rođendan i iza nas je uspešna godina“, objašnjava on.

O uvreženom mišljenju da je fudbal jeftin sport, Ljuba tvrdi da to nije istina i da je potrebno dosta novca, naročito kada se uzima učešće na turnirima u regionu. Pominje i sredstva koja su potrebna za opremu, koja uopšte nisu zanemarljiva. Dodaje da u prvoj godini postojanja nisu imali finansijsku podršku Opštine Gračanica, ali da se nada da će se to promeniti uskoro. Ipak, što se tiče uslova u kojima deca treniraju, on kaže da su odlični jer koriste terene sportskog kompleksa „Dragan Džajić“ u Gračanici.

Što se tiče učešća na turnirima, Ljuba objašnjava da su to turniri prijateljskog karaktera uz jasan cilj:

„Želimo da uspostavimo što više kontakata sa raznim drugim fudbalskim školama. Najnoviji takav smo ostvarili proteklog petka u Nišu gde smo igrali nekoliko prijateljskih utakmica protiv škole „FreeKick“. Deca su veoma zadovoljna ovim učešćem i nadamo se da ćemo novim prijateljima uskoro uzvratiti gostoprimstvo“.

Kada je stručno usavršavanje u pitanju, Ljuba je krajem prošlog leta bio gost FK Crvena zvezda u Beogradu gde je učestvovao na trenerskom seminaru, a otkrio nam je da ga čuvena „La masija“, Barselonina fudbalska škola, impresionira i da bi želeo da uspostavi sličan sistem treniranja i u sopstvenoj školi.

A da ovi naši krajevi imaju fudbalskog potencijala, dokaz su Matija i Ilija, učenici trećeg razreda i polaznici ove škole. Prvi igra u odbrani, drugi u napadu i obojici je zajedničko što najviše vole tzv. šuterski trening. S druge strane, ne vole baš da rade sve one fizičke vežbe koje su uobičajene za fudbalski trening, ali su svesni da bez toga neće moći da napreduju.

Na kraju, njih dvojica su imali simpatične poruke za sve vršnjake koji razmišljaju da li je fudbal pravi izbor:

„Svi koji vole fudbal, neka dođu kod nas i nadamo se da ćemo lepo da se zabavimo i družimo“, poručio je Ilija, a Matija se potom nadovezao svojom porukom: „Videće kakav je fudbal i družićemo se“.