Međunarodni dan maternjeg jezika

21.02.2018 posted by: RADIOSRB

21. februara svake godine  širom sveta se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Ovaj dan je uspostavljen 1999. godine od strane UNESKO-a, a na predlog Bangladeša i obeležava se redovno od 2000. godine. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika. Prema procenama, gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik, a najugroženiji jezici su sa malim brojem govornika. 

Zašto treba brinuti o svom maternjem jeziku i očuvanju tradicije, za naš radio govori,  učiteljica Osnovne škole u Gračanici Slavica Janković.

“Jezik je čuvar tradicije i istorije. Starina jezika nam govori o starini jednog naroda. Čuvanje maternjeg jezika znači čuvanje svojih korena. Što više stranih reči primamo u svoj jezik udaljavamo se od njegovog vrela, od starine i tradicije”.

U svetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. veka više od polovine, čak i do dve trećine će izumreti.

Svake dve nedelje ugasi se po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi deci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se neguje u školama i medijima.

Status maternjeg jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama dugo nije menjan.

Lingvisti upozoravaju da je nivo jezičke kulture i pismenost veoma slab i da ima dosta verbalnih ispada.

Ipak, prema oceni stručnjaka, nije verovatno da ćemo doći do jednojezične civilizacije, ali trebamo više raditi na podizanju jezičke kulture i pismenosti, u čemu bi, kako smatraju, škola morala imati značajniju ulogu.