Likovni okršaj: Izložba radova, nagrade, kvalifikacije

20.02.2018 posted by: RADIOSRB

U sredu 21. februara 2018. godine u 20 časova u galeriji „Akvarijus“ biće otvorena izložba radova nastalih tokom drugog ciklusa. Na izložbi će biti predstavljeni svi radovi svih učesnika Likovnih okršaja. Takođe, biće dodeljene i nagrade najboljim učesnicima prethodnog ciklusa. Stefan Đurđanović, kao najuspešniji takmičar u 2017. godini, dobitnik je prve nagrade. Mladen Ristić, kao poraženi u finalu, osvojio je drugu nagradu, dok je specijalna nagrada galerije „Akvarijus“ ovoga puta pripala Ani Ignjević.

Miljana Bulatović umetnički direktor galerije „Akvarijus“ za naš radio kaže da će na  izložbi biti predstavljeni svi radovi učesnika. Odmah posle otvaranja izložbe i dodele nagrada počinje i četvrti, poslednji ovosezonski kvalifikacioni okršaj u kojem će snage odmeriti Petar Petrović, Jovan Maslar i Tamara Terentić. Pobednik ovog okršaja plasiraće se direktno u polufinale.

“U sredu uveče biće održana i poslednja kvalifikaciona runda trećeg ciklusa Likovnog okršaja na kome ćemo dobiti poslednjeg polufinalistu. Ujedno posetioci  biće u prilici da vide izložbu svih nastalih radova sa predhodnog ciklusa. Na izložbi će biti prikazani radovi 12 autora koji su učestvovali u Likovnom okršaju. Tada ćemo dodeliti i nagrade onima koji su prošli kao pobednici u ciklusu takmičenja i da dodelićemo  specijalnu nagradu koju dodeljuje galerija „Akvarijus“ za nekog  za koga smatramo da je nekom poetikom privržen nama a nije ostvario plasman za dalje takmičenje”.

Polufinalni likovni okršaji zakazani su za mart i april, dok je veliko finale na programu u maju ove godine. Nagrada za pobednika trećeg ciklusa Likovnih okršaja je, kao i prethodne dve godine, organizacija samostalne izložbe u „Akvarijusu“ o trošku galerije.

Ideja za likovne okršaje nastala je u oktobru 2016. godine kada su urednici umetničkog programa u Galeriji „Akvarijus“ u dogovoru sa studentima četvrte godine Fakulteta umetnosti u Mitrovici, odlučili da organizuju nesvakidašnji i originalni performans.

Ovaj umetničko-zabavni program inspirisan je nadmetanjima umetnika na javnim mestima u Parizu, ali u ovakvom obliku nije nikada i nigde realizovan.