Galerijia „Aquarius“ - „Muzičari koji ne zagađuju dušu“

03.02.2018 posted by: RADIOSRB

Od 03. februara  u galeriji „Akvarijus“,  o muzičkoj higijeni brinuće muzičari koji su sposobni da tiho, nenametljivo, diskretno proizvedu kvalitetan zvuk i prenesu posetiocima draži umetničke muzike.

Cilj muzičkog ciklusa „Muzičari koji ne zagađuju dušu“, jeste predstavljanje onih muzičara i stvaralaca koji su  u vremenu apsolutne dominacije kiča, ostali verni umetničkoj muzici, dosledno je afirmišući na marginama kulture i društva.

Urednik umetničkog programa u galeriji „Akvarijus“, Aleksandar Dunđerin kaže za KFOR radio da će posetioci  svake subote imati priliku da slušaju umetničku muziku.

“Posetioci će svake subote imati priliku da - kroz interakciju sa gostom večeri, kroz njegove interpretacije i improvizacije muzike koja je obeležila

20 vek u istoriji umetnosti, ali i kroz njegova originalna, autorska dela - slušaju umetničku muziku, koja nije prateća pojava masovne kulture, već ima estetsku vrednost i pored užitka, zahteva izvesnu dozu misaonog i duhovnog napora.“

Dunđerin kaže da je Mitrovica i danas muzički centar, koji jako mnogo kvalitetnih muzičara do sada uspela da stvori.

„Mitrovica je nekada bila,  a ja misim da je i danas muzički  centar ovog dela sveta, koji jako mnogo kvalitetnih muzičara do sada uspela da stvori, ali nekako trenutno  u ovom gradu nema mesta gde oni mogu da iskažu svoj kvalitet kao orginalni stvaraoci ili kao muzičari koji mogu da interpretiraju, improvizuju  tu muziku koja je obeležila jedan period. Čitav koncept jeste,  da oni koji su negde gurnuti na stranu ponovo  dođu  u centar pažnje.“

Muzički ciklus  „Muzičari koji ne zagađuju dušu“, planirano je da traje  sve do jula meseca kada se i završava sezona 2017/18.

Ove subote 03. februara,  gost večeri biće Dejan Popović  za klavirom.  Njegov nastup zakazan je za 20 časova a ulaz je slobodan.