Mladi za kulturnu baštinu

25.01.2018 posted by: RADIOSRB

U okviru projekta „Promovisanje socijlane integracije i pomirenja na Kosovu“, koji je sprovela organizacija IOM iz Prištine a podržala ambasada Velike Britanije u Prištini, priređena je izložba fotografija 32 učenika osnovnih škola nastalih na kursu fotografije. Igor Rašić, asistent na programu, kaže da su kurs pohađali učenici osnovnih škola „Kralj Milutin“ Gračanica, „Dita e Minatorit“ Kišnica, „Dositej Obradović“ iz Prekovca i „Minatori“ iz Novog Brda.

„Kursevi su bili održani 16. i 17. decembra prošle godine. Osim ovog teoretskog dela imali su i praktični deo gde su slikali na licu mesta kulturno istorijske spomenike u ove dve opštine, tačnije tvrđavu u Novom Brdu i arheološki park u Gračanici, odnosno Ulpijanu. Na kursu su učestvovala deca od petog do osmog razreda iz četiri osnovne škole i iz svake škole je angažovan po jedan nastavnik koji bi kasnije, kada ovaj kurs bude završen, nastavili sa tom fotografskom sekcijom i u svojim matičnim školama. Inače, fotografske aparate koje smo kupili za potrebe kursa je danas predstavnica ambasade Velike Britanije dodelila školama kao jednu vrstu donacije, kako bi oni nastavili sa tim kursevima fotografije i van nastavnih aktivnosti“.

Izložba pod nazivom „Mladi za kulturnu baštinu“ je održana u Centru za informisanje i kulturu Evropske unije u Prištini.