KRIK - za obrazovanjem i kulturom!

19.01.2018 posted by: RADIOSRB

Iako konotacija krika obično ima negativan prizvuk, ukoliko se postavi u kontekst vapaja za većom slobodom izražavanja, bogatijom kulturom i naprednijim obrazovanjem, onda on dobija pravi i pozitivan smisao! Upotrebom ovog snažnog i kontraverznog izraza, grupa volontera iz Kamenice je želela da skrene pažnju na aktivnosti iz oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja, formiranjem neprofitne organizacije Kulturno skloniste „KRIK“!

Osnovna ideja ovog udruženja je obezbeđivanje prostora građanima u kojem će oni moći da napreduju, šire svoja znanja i aktivno učestvuju u kreiranju sadržaja iz niza oblasti, zajedno sa stručnjacima iz ovih oblasti!

Sagovornik KFOR radija iz ovog udruženja Slobodan Miljković, inače jedan od osnivača,  detaljnije nam je pojasnio koncept Kulturnog skloništa „KRIK“:

„Kulturno sklonište „KRIK“ je neprofitabilna organizacija koja se bavi promovisanjem kulture u širem smislu. Bavimo se očuvanjem tradicije i promocijom kulture kroz filmsku, muzičku i likovnu umetnost. Takođe, pružamo mogućnost promocije bilo kog rada stanovništva iz okoline Kamenice.“  

Prema Slobodanovim rečima, imali su veliki broj aktivnosti koje su, u početku, uključivale filmske i književne večeri, a kasnije su iste proširene raznim kolonijama gde izdvajamo likovne i fotografske, kao i izložbe sa radovima koje su tu nastale.

Jedan od razloga našeg razgovora sa Slobodanom Miljkovićem jeste i obeležavanje godišnjice rada Kulturnog skloništa „KRIK“ i njihovim aktivnostima povodom toga.

„Predstavićemo naš dosadašnji rad i buduće aktivnosti, kao i organizacije koje su nam pomogle da ostvarimo naše ciljeve. Naši mladi slikari će predstaviti svoje likovne radove. To su Marija Mojović Filipović, Milena Cvetković, Boban Filipović, Slaviša Mihajlović i Lazar Aleksić. Nakon toga će uslediti i akustični koncert etno sastava „Simonida“.

Obeležavanje godišnjice rada „KRIK-a“ će biti održano u subotu 20. januara u prostorijama ovog udruženja u Kamenici.

Što se tiče budućih planova ovog udruženja, plan je da se trenutne aktivnosti podignu na viši nivo, ali i da se započne sa novim, pre svega iz oblasti nauke.

Na kraju, iz Kulturnog skloništa „KRIK“ ističu da su veoma ponosni na svoju institucionalnu nezavisnost koja im pomaže da se potpuno stave u službu građana!