Street workout - Prava strana ulice

18.01.2018 posted by: RADIOSRB

Dvadeset prvi vek doneo je procvat novog, urbanog načina vežbanja - street workout-a. Ova sportska disciplina nastala je u parkovima širom sveta gde mladi nemaju pristup teretani ili jednostavno više vole vežbanje u prirodi.

Street workout relativno je novi način vežbanja koji u sebi objedinjuje elemente gimnastike sa klasičnim  vežbama  za telo, a sve zajedno ukomponovano u jedan slobodan stil u kome to postaje atraktivno i puno zabavnije nego klasična gimnastika. 

U pitanju je aktivnost  koja je svima dostupna, gradi snagu i izdržljivost koristeći samo težinu tela i što je najvažnije, vodi "uličnu kulturu" u jednom novom, zdravijem pravcu.

Predstavnik ovog sporta kod nas je Stefan Milić. On je za Radio K4 kazao da se street workout-om bavi pune četiri godine i da je to veština koja se praktikuje celog života.

“Street workout je treniranje pre svega sa sopstvenim telom, nastalo je zato što ljudi nisu bili u prilici da vežbaju u skupim teretanama i zato su se okupljali na ulici i trenirali uz pomoć sopstvene težine.  Ja se ovom veštinom  bavim s vremena na vreme u zavisnosti  od toga da li sam povređen ili ne. Veliki problem kod  treniranja  su te sitne povrede ruku ili prstiju i onda se prestane na kratko, ali se uvek vraćam tom sportu sa oduševljenjem”,  rekao je Stefan.

Iako ovaj sport u svetu polako postaje globalna senzacija  i sve veći broj mladih se opredeljuje za ovu zanimljiviju vrstu vežbanja, kod nas nažalost nije takva situacija.  Ovaj sport još uvek je nepoznat za mnoge.

“Nažalost ne postoji nikakva grupa, ne postoji nikakvo takmičenje i organizacija  i veoma mi je žao, jer je to jedan od najbrže rastućih sportova u svetu, a mi malo zaostajemo za njima kada je u pitanju promocija ovog sporta. Kao i što sam naziv kaže za street workout da je to trening  na ulici ili ulični trening i da se trenira gde ko god može, kada ko može i sa kim ko može,  postoji par parkova u Gračanici za treninge. Sa druge strane nije teško napraviti mesto za treniranje, za tako nešto  vam je potrebno samo par šipki i dobra volja”, kaže Stefan.

Talentovani Stefan poručuje mladim ljudima da odaberu pravu stranu ulice i da je street workout besplatan sport koji se može vežbati bilo gde.

“To je nešto što je mnogo zdravije od bilo čega, zato što se vežba napolju  i zato što se radi pomoću sopstvenog tela. Nemoguće je zbog toga imati neku veću povredu. Mladim ljudima, prijateljima i svima onima koji žele da se bave ovim sportom poručujem da odaberu  street workout”.

Njihova “teretana” je običan park, a njihov razboj je “šipka” i to je mesto gde oni ostavljaju svoje srce i dušu zaboravljajući na sve ostalo, na teškoće, brige i svet oko sebe oslobađajući svoju maštu. Ako budete slučajno naleteli na njih dok šetate parkom, zastanite, pogledajte o čemu se radi, neće vas razočarati.