Kuća za omladinu - Gračanica

12.01.2018 posted by: RADIOSRB

Stanovnici Kuće za omladinu u Gračanici praznicima se uvek posebno raduju. Oni su nasmejani, vedri, dobro raspoloženi.

Kuća za omladinu ili Dom za decu ometenu u razvoju postoji 14 godina. Kapacitet Doma je 10 osoba i štićenici su uglavnom sa Kosova i iz regiona.

„Osim nege i konstante brige o njima, svi zaposleni se trude da ovo ne bude samo institucija u kojoj oni mogu da borave, već svojim zalaganjem stvaramo pravu

porodičnu atmosferu jer želimo da se oni ovde osećaju kao kod kuće, da osete toplinu pravog doma“, kaže Slađana Stojanović, menadžer Kuće za omladinu.

Takvu atmosferu i tu toplinu prenose i na goste, nama je čak priređen i mini koncert jer se nekoliko devojaka predstavilo svojim pevačkim umećem.

„Moguće je da se oni uključe u aktivnosti van kuće. Jedna nevladina organizacija iz Gračanice je sprovela projekat u kojem su oni izrađivali ukrasne flaše i druge predmete koji su kasnije prodavani na izložbi. Mi imamo radionicu koja je organizovana ove godine. Jedna naša korisnica je završila kurs za frizera, ima i još nekih drugih primera gde su oni uključeni u neke aktivnosti koje im pomažu da se na neki način osete delom društva“, naglašava Stojanović.

Rad sa osobama zaostalim u razvoju je ponekad težak, ali pristup zaposlenih u ovoj kući, njihovo zalaganje, ljubav koju štićenici osećaju, čini u isto vreme ovaj posao i pravim zadovostvom i užitkom.