Međunarodni dan za eliminaciju nasilja nad ženama

25.11.2017 posted by: RADIOSRB

Nasilje nad ženama i devojkama je jedno od najraširenijih, upornih i razarajućih kršenja ljudskih prava u našem svetu danas. 25. novembar obeležava se kao Međunarodni dan za eliminaciju nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama predstavlja kršenje ljudskih prava i posledica je diskriminacije žena, kako u zakonu tako i u praksi. Ovo nasilje utiče i otežava napredak u mnogim oblastima, uključujući iskorenjivanje

siromaštva, borbu protiv side, i mir i  sigurnost. Međutim, nasilje nad ženama i devojčicama nije neizbežno. Prevencija je moguća i suštinska.

NVO “Žensko pravo” iz Mitrovice više od decenije aktivno pomaže ženama žrtvama nasilja, radi na unapređenju ženskih prava ali i na podizanju svesti kod građana, profesionalaca i institucija.

Ružica Simić, direktorica ove NVO kaže da “Žensko pravo” na Međunarodni dan za eliminaciju nasilja nad ženama skreće pažnju nizom aktivnosti na više lokacija u Mitrovici, koji su deo kampanje 16 dana aktivizma.

„16 dana aktivizma počinje 25 novembra međunarodnim danom ženskih prava, ili naročito borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10 decembra svetskim danom ljudskih prava. I možda sama ta dva termina, ta dva značajna dana upravo pokazuju suštinsku vezu i suštinski problem da su ženska prava ustvari ljudska prava. Zato završavamo 16 dana aktivizma upravo sa desetim decembrom danom kada su Ujedinjene nacije donele univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima“.

Ovogodišnja tema kampanje 16 dana aktivizma je "Ne ostavljajte nikoga iza: okončajte nasilje nad ženama i devojkama.” Ovo je samo jedan od načina skretanja pažnje na ovaj problem, jer po rečima direktorice Simić o pravima žena treba brinuti svakodnevno i nasilje ne treba skrivati.

“Neka naša opšta dugogodišnja poruka, je nemoj da ćutiš. Ako imaš prijateljicu za koju znaš da ima nekakve informacije ili nekakve kontakte sa institucijama požali se njoj, ako te majka ne razume možda te sestra razume pa se požali njoj. Dođi u centar za prevenciju i zaštitu žena od nasilja, ovde ćeš dobiti kompletnu informaciju o tvom slučaju, i još jedna poruka da se ovaj problem ne stavlja pod tepih nego da svi otvoreno o tome razgovaramo i da svi zajedničkim snagama pokušamo da promenimo stanje u našem društvu, u našoj zajednici”.

25. Novembar, kao dan protiv nasilja nad ženama obeležen je prvi put 1981. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila je 25. novembar kao Međunarodni dan za eliminaciju nasilja nad ženama 1999. godine donošenjem rezolucije i pozvala vlade, međunarodne organizacije i nevladine organizacije da organizuju aktivnosti tog dana na planu podizanja svesti javnosti o ovom problemu.