U Mitrovici otvorena prva senzorna soba na Kosovu

12.09.2017 posted by: RADIOSRB

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Mitrovici danas je svečano otvorena Senzorna soba, prva na Kosovu, kao i dnevni boravak za odrasle i omladinu sa radnim centrom za decu sa posebnim potrebama. Pripadnici KFOR-a obezbedili su za učenike ove škole sva sredstva potrebna za rad jedne perionice veša, gde će, kako je naglašeno, mladima iz ove škole biti data šansa da nauče i vežbaju situacije zapošljavanja, a što može biti i vid radne terapije. Komandant Kfor-ovog Združenog

regionalnog odreda Sever (JRD – N) pukovnik Martin Schuler naglasio je da je Kfor ponosan zato što je deo ovakvih inicijativa jer socijalno obrazovanje shvataju veoma ozbiljno.

“Verujemo da će poslovna šansa sa perionicom obogatiti mladu generaciju i omogućiti im bolju budućnost” – rekao je pukovnik Schuler.

Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, posebno se osvrnula na saradnju sa KFOR-om. 

“Govorimo o projektu koji je jako specifičan, koji je jako težak i veoma redak. Sve ideje koje ima lokalna samouprava i uopšte građani naše opštine, svaka ideja je podeljena sa KFOR-om. I moram da naglasim da, kada se uzme u obzir čitava međunarodna zajednica, poseban naglasak moram da stavim na saradnju sa KFOR-om. Gde god oni primete da mogu da daju svoj doprinos, oni to učine, pa makar i svojim prisustvom. Želim da dodam da su deca sa posebnim potrebama ponovo imala mogućnost da idu na letovanje zahvaljujući podršci pruženoj od strane KFOR-a”, kaže Hodžić.

Današnjem svečanom otvaranju Senzorne sobe i dnevnog boravka za odrasle i omladinu sa radnim centrom prisustvao je i komandant Kfor-a italijanski general-major Đovani Fungo. 

Senzorna soba i Dnevni boravak za odrasle i omladinu sa radnim centrom je projekat CDF-a realizovan uz pomoć sredstava USAID-a.