"Znanje je moć" - Milica Kostić

27.05.2017 posted by: RADIOSRB

“Znanje je moć! To vam niko ne može oduzeti. Radite, budite vredni, imajte velike snove! Sve se na kraju isplati, pre ili kasnije. Kada kažem ,,isplati'' ne mislim na novčanu ili bilo kakvu materijalnu vrednost, već na onu drugu- duhovnu! Ono što mene vodi i daje nadu da nastavim sa radom je saznanje da svojom slikom nekog inspirišem i hranim uzvišenim osećanjima.To je moja sreća, moj uspeh, moja plata“, ovako počinje priču za Kfor radio Milica Kostić, slikar iz Lapljeg Sela. Nerazumevanje porodice i  okoline zbog trenutnog stanja ljudi koji žive od umetnosti nije uspelo da obeshrabri ovu mladu devojku na putu ka svom cilju. „Strast prema slikarstvu i samom pojmu umetnosti javila se munjevito. U početku je bilo dosta nerazumevanja od porodice. Sve se svodilo na opstanak, kako ću i da li ću moći da živim od slikarstva ako uzmemo u obzir 

trenutno stanje, a samim tim i svest i pogled na umetnost, ne samo mladih već i starijih generacija, što je prilično uznemiravajuće iz moje perspektive. Vremenom su prihvatili činjenicu da gajim ogromnu ljubav prema onome što radim, prema slikanju.  Podrške je bilo na svakom polju, kako materijalnom tako i motivacionom, ali razumevanje na ono što radim i dan danas je pod znakom pitanja. Vreme će pokazati”, naglašava Milica.

Svoju prvu samostalnu izložbu, na koju je jako ponosna, održala je pre tačno godinu dana.

„Jako sam srećna što je moja prva samostalna izložba bila baš ovde, u Gračanici. To je bila moja želja još od početka studija, da svoj rad prvenstveno predstavim publici iz mog kraja. Želja je ispunjenja, utisci fantastični. Ideja je realizovana zahvaljujući dobrim ljudima koji rade u hotelu Gračanica, koji su uvideli moj potencijal i rad i poželeli da moj pogled na svet koji je predstavljen kroz slike, nesebično podelimo sa svima“, dodaje Milica.

Ideja joj ne manjka i trenutno radi na nečem novom.

 „Pre par meseci počela sam novi ciklus slika koji je dosta idejno zahtevniji. Kvantitetom slika se trenutno ne mogu pohvaliti, ali se zato nadam njihovom kvalitetnom završetku”, kaže Milica za kraj našeg razgovora.

U nastavku pogledajte par njenih slika. j.