Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

Stvaranje "Vizije" može da počne

07.09.2018 posted by: RADIOSRB

Kada tumačimo umetnost, tumačimo je u okvirima vremena u kom je nastala, u okvirima uma njenog stvoritelja, u okviru senzibiliteta epohe koju predstavlja. Uz moto “nema umetnosti bez slobode i pobune” u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” su uspešno sprovedene do kraja tri sezone, „Sloboda“, „Umetnost“ i „Ljubav“, a na pragu je i četvrta, pod nazivom „Vizija“, jer stvaraoc čiji život i delo, između ostalog, pokazuje da kategorije slobode, ljubavi, i ideje humanosti i dalje kao ključne opstaju u kulturnom, umetničkom, naučnom i filozofskom diskursu, zaslužuje da bude deo stvaralaštva budućnosti.

„Mi od početka smatramo da bez slobode i pubune nema umetnosti, da nema umetnosti bez ljubavi kao i ljudskoga života i zato tako kratko i efikasno nazivamo sezonu. Ove godine akcenat stavljamo na činjenicu da je svugde u svetu, pa tako i ovde gde mi

živimo nastupio period gde se nažalost mnoge, ako ne i sve ideje o humanosti u koje je nekad čovek verovao napuštene, da su napuštene i kategorije morala i ljubavi. Da živimo u vremenu kada vlada ideologija novca i upravo zato akcenat želimo da stavimo na one ličnosti koje su svojim životima dokazali da je i danas moguće živeti u onako skromnim odajama umetnosti, a ne u nekim dvorcima zabave. Da novac nije sve na svetu, a da treba afirmisati i kritičko mišljenje i naravno određene vrednosti u koje je umetnost uvek crpila iz života“, kaže urednik umetničkog programa u kulturnom centru „Akvarijus“ Aleksandar Dunđerin.

Svojim pesmama i premijernim prikazivanjem spota za jednu od njih, otvaranje nove sezove uveličaće i pisac i muzičar Nenad Radosavljević iz Leposavića sa kojim smo razgovarali o nastanku istih.

„Muzika je zajedno išla i sa pisanjem tekstova. Ja sam te pesme pisao, to je ostalo nekako upamćeno, ima tu nekih 5,6 odprilike gotovih pesama koje će u nekom narednom periodu biti urađene. Za sada smo napravili ovu jednu, jedinu i spot usnimili. Snimali smo u Kotoru, u Budvi jer je odprilike tematika vezana za more i taj ambijent. Naravno angažovao sam glumce, to su Milica Mandić i njen prijatelj koga je ona odredila da joj bude partner u spotu i to sve meni se čini izgleda vrlo fino i vrlo pristojno. A poezija, ona koja se čita, to je nešto drugo. Znači poeziju koju sam pisao za muziku, to je jednostavna poezija, od nje može da se pravi muzika, ovo drugo je samo ono što se moze čitati ili recitovati.“

Radosavljevićeve stihove kazuju pored glumice Milice Mandić i Dunja Nikolić, kao i gimnazijalci Snežana Džogović i Mihajlo Radičević, uz muzičku pratnju Miljana Gvozdića (klavir). U toku večeri će nastupiti i kraljevački bend Burns, u sastavu: Njegoš Makojević (gitara, vokal), Slobodan Garović (perkusije), Slobodan Lekić (harmonika), Aleksandra Pavlović (vokal) i Anja Vojnić (vokal).

Mesto: kulturni centar „Akvarijus“, vreme: 21 čas. Stvaranje „Vizije“ može da počne!Procitaj vise